Sveiki, vadovėlyje klausia kodėl rusenančią skalelę įmerkus į 60% azoto rūgšti ši ryškiai užsiliepsnoja, o aš nerandu atsakymo. Gal kas nors galėtumėte paaiškinti?
Iš tikrųjų nesu tikras, bet manau, kad rusenanti skalelė "suskaldo" azoto rūgštį iki deguonies ir kito azoto junginio (galbūt amoniako). O išsiskyręs deguonis uždega rusenančią skalelę. Kaip minėjau čia tik mano nuomonė, todėl ji gali būti neteisinga, gal kas nors kitas galės paaiškinti.
9 klasės vadovėlio klausimas aš ir manau, kad deguonis turi uždegti, bet kaip jis išsiskiria iš tirpalo?
P.S. tikriausiai taip ir bus, kad išlekia deguonis, bet būt įdomu sužinot, kaip reikėtų tiksliai atsakyt į tokį klausimą
Redaguotas Nesupratau 08-07-2014 19:21
Ši reakcija galėtų būti oksidacijos/redukcijos reakcija arba kitaip redokso. Joje keičiasi azoto ir deguonies oksidacijos laipsniai. Azoto sumažėja (jis redukuojasi) o deguonies padidėja (jis oksiduojasi). Tikslaus atsakymo pasakyti negalėčiau, bet manau yra žmonių kurie jį žino . Mano paaiškinimų (o tiksliau pamastymų) nesiūličiau iš karto priimti kaip už gryną pinigą, nes aš galiu klysti.
Kieto nitrato jonai kaitinami skyla( į deguonį ir dar ką nors), tačiau tirpale gali vykti ir kažkas kito, pvz užduok sau klausimą- ar įkišus tokią skalelę į kokio nors šarminio metalo nitrato panašios koncentracijos tirpalą vyktų panaši reakcija? Aš manau kad ne, šis tirpalas pasižymi daug silpnesnėmis oksidacinėmis savybėmis už HNO3 tirpalą, be to nors neesu tikras bet manau jog suskaldyti azoto rūgštį reikia aukštesnės temperatūros plius tirpalas sunkiai įkais, šeip galima čia daug išvedžioti tačiau užims daug laiko tad siūlau atsižvelgti į tai jog- pvz koncentruota azoto rūgštis reaguoja su kai kuriais nemetalais pvz anglimi(susidaro rūgštįs...), tad manau jeigu įmerksime dar stipresnį reduktorių kuris beje įkaitintas ir paruoštas reakcijai vyks kažkas panašaus . Konkrečių minčių neturiu , mano žodžio taip pat negalima imti už gryna pinigą, bet galvą guldau jog oksidatorius yra azoto atomas, jis tiesiogiai oksiduoja skalelę